Journal

Wood Innovation and Design Centre – Lateral Load Resisting System

This paper describes the structural system for the 29.5 metre high Wood Innovation and Design Centre in Prince George, British Columbia, with a particular focus on the CLT lateral load resisting system. The Wood Innovation and Design Centre is a provincially funded, 4,800 m2, 6 + 2 storey academic and office project funded by the Province of British Columbia as a demonstration project to promote the use of mass timber in commercial applications. The project was granted a greater site specific maximum height allowance but was however required to undergo a stringent peer reviewed alternate solution permitting process.

The lateral load resistance for the building is provided by the CLT stair and elevator core, built of balloon framed panels as large as 10.5 metres long by 3 metres wide, as well as the CLT floor diaphragms. The core connections consist of self-tapping screws, off-the-shelf steel bracket connectors, custom plate and timber rivets as well as the HSK connection system for the wall hold downs and base shear connections.

There are also files associated with this article that are available for download:

Return to Journal index